marți, 26 martie 2024

Educația pentru patrimoniu la rang de artă!

 


Educația pentru patrimoniu la rang de artă!

Le spuneam anul trecut ziariștilor prezenți la conferința intermediară că ceea ce aduce valoare adăugată proiectului nostru este modul în care desfășurăm activitățile și, mai ales, modul în care publicul țintă răspunde acestor inițiative.
Pe de o parte, grupul Prietenii Conacului Mocioni este format din profesioniști dedicați, care au înțeles scopul acestei rețele de suport și care nu ezită nicio clipă să fie ei înșiși promotori ai educației pentru patrimoniu.
Fiecare dintre activitățile noastre a avut un impact dincolo de cel asumat prin proiect. Acesta este și cazul programului de animației socio-culturală și a activității de educație pentru patrimoniu. Prin parteneriatele educaționale încheiate, școlile din regiune și-au dorit cadre didactice formate în a susține mai departe educația pentru patrimoniu, după finalizarea acestui proiect.
După experimentul realizat cu succes în decembrie anul trecut cu școla din Chișoda, de data această Palatul Copiilor Timișoara - prin profesorul coordonator al cercului de Pictură/Desen, Daniela Scurtulescu, a preluat ștafeta educației pentru patrimoniu. În urma unui program de instruire de o săptămână, Daniela a adus în atenția elevilor povestea familiei Mocioni și a Conacului, importanța lor în istoria regiunii și copiii au fost mai mult decât încântați să-și realizeze propriile blazoane.
Rezultatele au fost uimitoare și suntem extrem de bucuroși că tinerii elevi își îmbrățisează cu atâta ușurință istoria, rădăcinile, în calea lor spre devenire.
Această activitate este parte integrantă din proiectul ”Reabilitarea, refuncționalizarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni, Județul Timiș”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Contractul este implementat de Consiliul Județean Timiș, în calitate de promotor de proiect, alături de Asociația Miltonia și North Consulting ehf. din Islanda, în calitate de parteneri.